Berömda seglare och sjömän

Segling kan ge en fridfull bild av ett lugnt turkosblått vatten i en exotisk övärld under sol och värme. Även om denna fina bild stämmer in är det långt ifrån vad de mest berömda seglare fick erfara. Det många av de mest berömda upptäcktsresande har gemensamt är just att de var skickliga seglare och navigatörer. Dessutom, ofta lång tid innan elektricitetens intåg där de annars hade kunnat ta del av elavtal såsom Göta Energis elavtal, GPS och annan modern utrustning som avsevärt underlättar segling idag jämfört med förr. Med andra ord sjöbjörnar som knappast var ute efter semester och gyllenbrun solbränna! Här beskrivs några historiska seglare.

Erik den Röde (950-1003)

Denna legendariska sjöman från vikingatiden seglade och upptäckte Grönland runt år 980 och etablerade den första bosättningen där. Dock inte utan utmaningar då isen inledningsvis förhindrade landstigning. En av hans söner var den berömde Leif Eriksson.

Leif Eriksson (970-1020)

Eriksson är förmodligen historiens mest kände sjöman som av misstag upptäckt ett nytt land efter att ha seglat ur kurs. Han valde att kalla det nya landet för Vinland, förmodligen på grund av de vinrankor som finns längs Nordamerikas östkust. Meningen var dock att han skulle segla till Grönland.

James Cook (1728-1779)

Kapten James Cook var en flitig upptäcktsresande som seglade och i detalj kartlade stora delar av Stilla havet, exempelvis Australien, Hawaii och Nya Zeeland. På tal om Nya Zeeland inspirerade Maori-krigare därifrån Cooks sjömän att tatuera sig, en tradition som sjömän för vidare än idag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *