Öland

Öland är sommarön med stort Ö, men det är faktiskt lika vackert här året om. Precis som många andra öar är Öland kanske som bäst på hösten, när allt lugnat ner sig lite, men havet håller fortfarande värmen. De flesta som besöker ön som turister drar sig mot den norra halvan, som förvisso är vacker, men där man får trängas med andra turister. Även den södra halvan och den östra sidan har mycket att erbjuda.

Det finns några lite större hamnar för fritidsseglare i Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga och så finns det flera mindre hamnar. Öland bjuder på säregen natur, sköna bad, vackert väder, god mat och idylliska fiskelägen. Vill man ha liv och rörelse är det Borgholm man ska besöka. På sommaren finns här marknader, restauranger, nattliv och många spännande evenemang. Både härifrån och från Färjestaden går dessutom många bussar om man vill upptäcka resten av ön. Eller varför inte hyra en cykel? Öland är platt och väldigt cykelvänligt.

Byxelkrok ligger på norra Öland och har en liten hamn. Där finns också en livsmedelsbutik och flera restauranger och krogar. För den som kommer med färja från Oskarshamn (sommartid) eller med bil finns det ett litet hotell vid hamnen. Passa på att cykla norrut och besök den fantastiska trollskogen och fyren längst norrut.

På öns östra sidan hittar du den lilla fiskehamnen Bläsinge där du kan lägga till. Där säljs även färsk fisk, så har du middagen fixad. Det är en mysig liten hamn med mycket natur runtomkring. Det finns dock inte någon livsmedelsbutik eller annan liknande service, så passa på att köpa det innan du åker dit. I hamnen ligger många fiskebodar som används både till det de ursprungligen var avsedda till och som små sommarstugor.

I Mörbylånga hamn kan du njuta av småstadslivet. Mörbylånga är förvisso mer ett samhälle än en stad, men har allt man behöver: livsmedelsbutik, gästhamn, bibliotek, restauranger och kafé, vårdcentral och pizzeria. Här finns en badstrand och en lekplats för barnen. Under sommaren finns det torghandel med färska grönsaker och bär från en gård i grannbyn och ibland är det marknad. Prova gärna att äta ölandskroppkakor med skirat smör och lingonsylt.

Färjestaden är den hamn som ligger närmast bron. Här ifrån går bussförbindelser till hela ön och till Kalmar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *