Rätt dokument på långfärdsseglingen

När du seglar utomlands behöver du ha med dig rätt dokument, som båtregistrering, kompetensbevis och annat. Att ha rätt utrustning är en nödvändighet när du ska segla långt, men det kan också bli så att du behöver visa upp dokument för myndigheter. Genom att förbereda dig väl före seglatsen minskar du risken för att problem uppstår.

Med hjälp av apostille notarius publicus kan du se till så att alla dina dokument är säkrade för att användas utomlands. En apostille är en stämpel som kan placeras på ett dokument för att intyga att alla signaturer på dokumentet är äkta. Denna auktorisering är giltig i alla länder som gått med på att skriva under Haagkonventionen. Här slopades legaliseringskravet på allmänna handlingar i utlandet, den 5 oktober 1961.

Dokument för segling

Vilka dokument du behöver ha med dig vid långfärdsseglingen kan variera något beroende på hur länge du tänker segla och vart resan bär. För en långfärdssegling till Karibien kan du behöva pass, kompetensbevis, försäkringsdokument, båtregistrering, lista över passagerare på båten, VHF-certifikat, amatörradiocertifikat, momsbevis, kanalintyg och utskrivningsdokument från Försäkringskassan och Skatteverket.

Båtregistrering

Om ditt fartyg är upp till 24 meter långt benämns det som en båt och ska då registreras i fartygsregistrets båtdel. Svenska båtar som är upp till 15 meter långa ska registreras oavsett vad det är tänkt att båtarna ska användas till.

Pass till resan

Som svensk medborgare kan du före din seglats ansöka om ett nytt pass hos Polisen. Du behöver då ha med dig en fysisk id-handling, som ett svenskt körkort, SIS-märkt id-kort eller ett giltigt pass. Du bokar först tid för ansökan, besöker en passexpedition och kan därefter hämta ut ditt nya pass.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *