Vindö 40

Vindö 40 är en klassiskt svensk segelbåt som tillverkades mellan 1971 och 1982 på svenska västkusten. Det var Carl Andersson som konstruerade båten och Vindö (Nötestund varv AB) som tillverkade den. Många svenskar har seglat – och seglar fortfarande – i svenska vatten i en Vindö. Båten är lite större än vad en förstagångsbåt brukar vara, med bekväm plats för fyra personer, men samtidigt inte större eller dyrare än att man lätt har råd med en idag.

Båten är nästan tio meter lång (9,43 meter för att vara exakt) och knappt tre meter bred (2,95 meter). Båten styrs med ratt. Minsta djupgående är 1,4 meter och inklusive masten är den 12,5 meter hög. Vikten är hela 5 200 meter. Kölen är av typen långköl, tillverkad av inplastad bly. Skrovet är av plast i sprutat enkellaminat och med laminerade skott. Däcket är av teak, vilket gör att det känns behagligt att kliva på och minskar risken för att man ska halka när det är blött.

I en Vindö 40 får hela familjen plats. Den har 5-6 kojplatser och ståhöjden i kabinen är 1,95 så de flesta får plats att stå raka. När man går ner för trappan finns där ett pentry på babord sida och på styrbord finns en stickkoj och ett navigationsbord. Salongen har en u-formad soffa (kan göras om till en eller två kojer) och en längsgående soffa på andra sidan. Sedan kommer man till toaletten på ena sidan och garderoben mittemot. I förpiken finns två kojplatser. Om man vill kan man istället för stickkojen ha ett större kartbord, skåp och skafferi. Om man har det så, får man på köpet extra förvaringsutrymme under tofterna på den sidan.

FILED UNDER: Okategoriserade

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *