Åland

Mellan Sverige och Finland ligger Ålands skärgård med många vackra öar att upptäcka. Därifrån kan man, om man vill, ta sig över till fastlands-Finland och skärgården där. Du kan påbörja seglingen från till exempel Grisslehamn eller från Arholma. Naturen är fantastiskt vacker med omkring 7 000 öar, stora som små. En del är lummiga och gröna, andra är kala, röda granitklippor. Här finns flera gästhamnar och många naturhamnar att välja mellan.

På huvudön är sjöfartsstaden Mariehamn störst och där har du tillgång till en gästhamn med alla bekvämligheter. I Mariehamn finns ett bra utbud av restauranger, affärer och nöjen – året runt, men extra mycket på sommaren. Här finns också aktiviteter för barnen, t.ex. museum och annat spännande att upptäcka. I centrala Mariehamn finns en härlig sandstrand som hela familjen kan njuta av.

På ön Kökar hittar du Sandvik, en riktig skatt bland de åländska gästhamnarna. Hamnen ligger i en vik på den nordvästra delen av ön med vacker natur runtomkring. Ön är inte stor och här finns inte så många bofasta, men den grundläggande servicen hittar du här, med livsmedelsbutik, bränsle till båten och ett servicehus där du kan duscha, tvätta med mera. Här finns också bast, badbryggor, sällskapsytor både inom- och utomhus samt cyklar och kanoter till uthyrning.

I Eckerö ligger Käringsunds gästhamn. Här finns den gamla fiskehamnen där filmen Saltkråkan spelades in på 1960-talet, bevarad och väl värd ett besök. Här finns också en gastropub, museer och ett lekland. Är vädret fint kan man bada från klipporna eller åka på viltsafari.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *