Långsegla

Många seglare har en dröm att kasta loss och ge sig ut på det stora äventyret, kanske till och med segla jorden runt. För en del är det spänningen i att vara ett med det stora havet och se om man klarar utmaningarna som lockar. För andra är det att få upptäcka andra länder och kulturer och för några är det känslan av frihet och att lämna ekorrhjulet bakom sig som hägrar mest.

I en tid före internet var det vanligt att långseglare skrev böcker om sina resor och sedan satt andra, seglare och drömmare, och läste böckerna och inspirerades. I dag lägger många istället ut text och bild direkt i en blogg och man kan följa dem i realtid när de upptäcker vackra naturhamnar, stöter på problem eller njuter av livet ombord. För livet ombord kan på ett sätt vara ganska spartanskt, men samtidigt kommer man nära naturen och människor på ett helt annat sätt när man reser med båt än när man till exempel hyr bil och bor på hotell. Ingen vill sitta inne i kajutan och uggla hela kvällen, utan istället är man utomhus, pratar med andra i hamnen och börjar ofta umgås. Att segla är en blandning av ensamtid (när man är ute till havs) och väldigt socialt liv (när man är i hamn).

En av dem som inspirerat och fortsätter att inspirera seglare likväl som upptäcktsresande är Thor Heyerdahl, den norske marinbiologen och upptäcktsresanden (1914-2002). Redan sedan barndomen var han intresserad av zoologi och antropologi och de intressena drev honom i hans resor i världen. På den tiden var vetenskapsmännen säkra på att Polynesien befolkades från Asien, men Thor Heyerdahl ville visa att det var möjligt att komma dit från Sydamerika. Tillsammans med fyra andra norrmän och svensken Bengt Danielsson gav han sig 1947 ut på en expedition. De byggde en flotte och reste från Peru till Raroia. Resan dit tog 101 dagar. Några år senare reste han till Galápagosöarna samt till Påskön. Hans resor dokumenterades i film, text och bild (och filmen fick till och med en Oscar för bästa dokumentär). Boken från den första resan, Kon-Tiki, har översatts till över 70 språk. Hans resor är på flera sätt daterade, men samtidigt är det spännande läsning. Han hade helt andra förutsättningar än vi och det är intressant att ta del av hans upptäckter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *