Blekinge skärgård

I Blekinge finns en lagom stor skärgård med tillräckligt många öar och variation för att man ska kunna tillbringa hela semestern där. Här finns allt från ytterskärgårdens karga klippöar till de mer stadsnära öarna med broförbindelse och god service. Här är några fina öar och platser att besöka när man seglar i skärgården:

Tjärö

Tjärö är pärlan i skärgården. Man kan segla dit själv eller åka turbåten från Järnavik eller från Karlshamn. På ön finns den livliga lilla hamnen, ett vandrarhem och ett naturreservat. I naturreservatet går en vandringsstig och där finns flyttblock som bildar naturliga små grottor. Där växer också många ovanliga och vackra blommor och där lever också långbensgrodor. Det har bott människor på ön i flera hundra år, men 1939 sålde den siste bonden hela ön och den hamnade i Svenska Turistföreningens ägor och drevs av dem fram till 2008. Nu är ön privatägd och de senaste åren har man arbetat för att återfå samma folkliga andra som under turistföreningens tid.

Hanö

I Hanöbukten ligger ön Hanö som numera är ett naturreservat. Fyren syns på långt håll. På ön finns en fin liten gästhamn och sommartid är både affär, restaurang och vandrarhem igång. Ön är särskilt intressant för naturintresserade. På den norra delen ligger Bönsäcken som är en udde och en strand som består av stenar som slipats runda av vattnet och som, beroende på vindriktningen, flyttas än åt ena eller andra hållet. Har man tur kan man höra hur det rasslar, precis som när drar fingrarna genom en bönsäck. På ön finns det också dovhjortar och där finns också en engelsk begravningsplats med femton gravar från den tiden i början på 1800-talet när engelska flottan tillfälligt hade sin bas där.

Utklippan

Utklippan består av två öar, Norraskär och Södraskär, och ligger i Karlskrona kommun. Södraskär är ön där fyren står och den är ett naturreservat sedan 1988. Fyren byggdes 1840 och är idag byggnadsminne. Den är faktiskt en kombinerad fyr och fästning. Många flyttfåglar passerar ön och därför finns det en fågelstation där. Det är en karg och vacker klippö där inlandsisen har format klipporna och där även några jättegrytor har bildats. Man når ön med egen båt.

Tärnö

Tärnö är en av de större öarna utanför Karlshamn och här finns i dag ett 60-tal bostäder, varav de flesta i dag är sommarstugor. Utgrävningar har visat att det har bott folk här sedan stenåldern, men de var inte bofasta utan kom till ön för att fiska. Under medeltiden hittades en källa och runt den byggdes några gårdar. Under laga skifte fanns det sju gårdar på ön. I mer modern tid har det varit en ö för fiskare och bönder. Man bröt även gatsten här som sedan skeppades till Tyskland. Det har även funnits en skola på ön. Det finns färjeförbindelse till ön.

FILED UNDER: Okategoriserade

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *