Öar på Västkusten

Om fastlandsnära skärgården i Östersjön till stor del består av lummiga öar och bräckt vatten, är öarna på västkusten delvis annorlunda. Havet är saltare, många av öarna är mer vindpinade och naturen är annorlunda. För många är en segelsemester på västkusten så nära en utlandssemester man kan komma utan att behöva lämna landets gränser. Under högsommaren är trycket högt på många av öarna, men framåt sensommaren och höstkanten, när vattnet fortfarande är varmt och temperaturen behaglig, kan man få en riktigt vacker och mer stillsam semester. Är man däremot ute efter liv, rörelse och håll-i-gång är det juli som gäller. En del populära gästhamnar kan dock bli mer eller mindre fulla, så därför är det bra att inte anlända alltför sent på kvällen.

Marstrand

Det här är seglingsmetropolen nummer ett i Sverige och ett mycket populärt turistmål. Den lilla staden tränger ihop sig på klippan i havet med ett myller av hus och liv och aktivitet under sommaren. Här ifrån utgår flera stora seglingstävlingar, som Match Cup Sweden och Marstrandsregattan. Tidigare var det handel och fiske som var huvudnäringar på ön, men i dag är turismen en betydande del. Eftersom det dessutom går smidigt att pendla till Göteborg är det inte ovanligt att man bor på Marstrand och jobbar i staden. Högt upp på ön, blickande över husen och havet, ligger Karlstens fästning. Fästningen fungerade förr som fängelse och den mest kände fängelsekunden där var nog tjuven Lasse-Maja. I dag är fästningen enbart en turisattraktion.

Åstol

Inte så långt från Marstrand ligger Åstol som har knappt 200 året runt-boende. Ön var tidigare en fiskeö och man tillverkade också trålar, båtar och fiskeredskap som man sålde till grannöarna. Under 1960-talet var ön fullt bebyggd och inga fler personer kunde alltså flytta dit, vilket kanske var tur för följande årtionde moderniserades fisket och fiskenäringen på ön upphörde. I hamnen finns ett mysigt kafé man kan besöka. Det finns också en livsmedelsbutik och ett fiskerökeri på ön.

Käringön

Namnet har inget med kvinnor att göra, utan tros komma från en äldre betydelse av “kieling”, nämligen ett vitt eller vitmålat röse som skulle leda de som kom med båt rätt. Ön har ett litet samhälle med en kyrka, butik, kiosk, ett konstgalleri och restauranger. Fiskerestaurangen Petersons Krog är en riktig pärla. Hamnen är välbesökt av fritidsbåtar och det finns en krog som håller öppet året runt. För den som inte vill segla dit går det turbåtar. Ön är bilfri och sommartid får man inte ens cykla där.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *