Bygg en egen segelbåt

Segling är en mycket harmonisk aktivitet där du ute till sjöss drivs fram av vindens kraft. Allra mysigast blir det om du dessutom byggt din farkost själv från scratch. Det är inte så svårt som det låter. Med några enkla steg kan du vara igång med bygget direkt.

Beställ färdiga ritningar

Det första du bör göra inför bygget av en din egna segelbåt är att surfa runt på nätet för att se varifrån du kan beställa en lämplig ritning. Givetvis går det att rita segelbåten själv, men om du är nybörjare rekommenderas starkt att du utgår från en professionellt utformad ritning så att allt blir korrekt. Det brukar finnas färdiga ritningar att beställa där du kan välja mellan ett par olika storlekar och modeller. Vilken storlek och modell du bör välja beror helt på ambitionsnivå och hur länge du tänker vara ute till sjöss med segelbåten. Troligen ska du inte göra som Greta Thunberg och segla över hela Atlanten i protest mot flygandet och för klimatet. Därför rekommenderas att du börjar med en liten eller medelstor segelbåt om det är första gången som du ska bygga en egen båt. Om du inte hittar någon lämplig färdig ritning brukar det även gå att beställa specialritade ritningar utifrån egna önskemål. Det är såklart ett lite dyrare alternativ, men samtidigt får du då designa båten själv och kan skapa din riktiga drömbåt för dig och dina resekamrater.

Införskaffa virke och material

Efter att du bestämt dig för vilken ritning som du ska bygga utifrån, är nästa steg att köpa virke och det material som du behöver. Du vill givetvis bygga en segelbåt som håller för väder och vind samt står sig starkt över tid, så därför måste du vara noga med att välja material av god kvalitet. God kvalitet betyder inte det dyraste materialet, men för att inte bli lurad är det viktigt att du läser på om vilka material som är lämpliga. Kom ihåg att om du bygger segelbåten i trä så är detta extra viktigt. Ett tips är att bli medlem på något snickeriforum och utbyta kunskap med andra forummedlemmar. På sådana forum kan du lätt komma i kontakt med någon annan som tidigare byggt en båt som du hjälpa dig på traven med små tips och trix.

Sätt igång med byggandet

Efter att du beställt lämpliga ritningar samt köpt det virke och material som behövs, är det dags att sätta igång med själva byggandet. Givetvis är detta den svåraste biten men om du har gjort de tidigare stegen med omsorg så ska du kunna klura ut detta. Se till att vara noggrann, följa instruktioner och hitta någon att ställa frågor till om du känner dig osäker. När du är klar kan du njuta av en härlig segeltur i solnedgången med din ögonsten!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *