Mat ombord

Att äta gott ombord är inte samma sak som när man tar med sig hela grillbuffén till sommarstugan. Man har helt enkelt inte samma plats, varken att förvara eller tillaga maten. Mat ombord blir därför ofta enklare till sin karaktär och snabbare att laga, men den behöver inte smaka sämre för det. Ett knep är att ha några favoritkryddblandningar (utöver salt, peppar och vitlök) och ett par såser i små flaskor (som inte behöver förvaras svalt). Med dem kan man piffa de flesta maträtter.

Helgturen

Är man bara ute över helgen är det förstås enklare. Med några kylklampar klarar sig maten ofta i kölsvinet hela helgen. Ett knep är att frysa in till exempel mjölk eller liknande produkter, så får de långsamt tina medan man seglar samtidigt som de hjälper till att hålla temperaturen låg för övriga färskvaror. Planerar man att ge sig ut med båten och grilla till helgen kan man förbereda det som ska grillas redan hemma. Kött kan delas i bitar och läggas i en plastpåse i marinad, så är man redo när man kommer fram. Grönsaker och majskolvar kan också de delas redan hemma och läggas i en stor matlåda. I en annan kan man ha till exempel potatissallad. Dryck, som öl och läsk, kan kylas i kölsvinet under resans gång, eller så fiskar man upp lite vatten i en hink när man kommer fram och lägger ner drycken där (förutsatt att man inte har turen att skönt badvatten – då får man passa på att simma en vända istället för att kyla drycken).

Basvaror

Om man är ute lite längre eller bara inte orkade planera är det bra att ha lite basvaror i båten. De ska inte behöva förvaras kallt, går snabbt att laga och kräver inte en massa redskap eller annat krångel för att laga till. Pasta är supersmidigt, liksom nudlar. Till det kan man ha färdiga tomatsåser på burk som man kan piffa med lite vitlök och en burk oliver. Koka, värma och hälla ihop – det går snabbt. Tonfisk på burk liksom andra burkvaror, till exempel Bullens pilsnerkorv, är smidigt att ha som reserv. Går snabbt att värma eller i nödfall äta kallt.

Äta på sjön

Ibland behöver man äta medan man är mitt ute på sjön och då är det inte alltid läge att krypa ner i båten och börja laga mat. Kanske behövs man uppe på båten eller så gungar det helt enkelt för mycket. Därför är det bra att förbereda något enkelt man kan äta utan bestick när man är i sittbrunnen. Att göra klämmor eller mackor är smidigt. Ha dem i en plastpåse så trillar inte all fyllningen ut och så är de lätta att lägga ifrån sig när man behöver det. Fyllt med goda röror eller köttbullar och rödbetssallad. En chokladkaka med frukt och nötter att gnaga på är en bra energipåfyllning när man snabbt behöver få i sig något.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *