Segling – En vacker sjöresa!

Segling är en fantastisk upplevelse som skapar vackra minnen, besök i unika hamnar och upplevelser av havets skönhet. Segling är både en sport man kan tävla i eller ett vardagsnöje. Vill man börja segla, finns det många fina segelbåtar man kan starta sitt nya äventyr med!

När man ska köpa en segelbåt

När man ska börja segla finns det några bra råd och tips som man bör känna till. Ska man börja segla med egen segelbåt, är det klokt att börja med en mindre båt. Man ska även tänka på att ha en färdig båtplats som man kan hyra året om. När man ska välja segelbåt, kan man antingen köpa en ny eller begagnad. Väljer man en begagnad båt, finns det en del att tänka på vid köp av begagnad segelbåt som är bra att känna till. Priset för en begagnad segelbåt kan ligga runt 8000 till10 000 för en enklare modell. Precis som med bilar, ska en segelbåt alltid vara besiktad innan den går till försäljning. När man köper en begagnad segelbåt, ska man alltid be om säljarens legitimation och dokument tillhörande båten. Man kan även upprätta ett så kallat köpebrev som är ett kontrakt mellan säljare och köpare och se till att båten blir försäkrad. Väl ute på vattnet behöver man el till vissa saker. Då kan man skaffa smarta solpaneler som kan försörja till exempel spis eller annan energikrävande utrustning. Är man i ett hem på fastlandet har man ofta el via en elleverantörer och många elleverantörer kan vara dyra. Då kan man använda sig av smarta https://tibber.com/se/, ett digitalt elbolag där man köper förnybar el direkt från producenten! Vill man köpa en ny segelbåt, är det ett smart tips att gå på en båtmässa! På en båtmässa kan man jämföra modeller, olika funktioner på båtar och fundera på vad man verkligen vill ha. En ny segelbåt kan kosta runt 200 000 till 300 000 kronor, men det finns de som går över 2 miljoner beroende på storlek och modell.

Hur seglar man?

Segling kräver teknik och kunskap men är inte så svårt som man kan tro. Har man en mindre båt som är lättseglad, lär man sig fort att hantera båten. Vill man vara riktigt säker är det alltid klokt att först gå på en seglingskurs. En kurs brukar pågå under ett par dagar och kostar runt 4000 till 5000 kronor. Efter kursen får man ett intyg på avklarad teori och godkända praktiska moment. Under en segling ska man placera båten i en minst 30 graders vinkel för bra fart och tryck i seglen. Vinden är viktig för segelbåten och det är den som för båten framåt. Det finns några olika typer av segling med vinden som redskap. Några uttryck med vindteknik är bland annat halvvind, slör, bidevind eller läns. Teknikerna grundar sig på vilket håll vinden kommer ifrån och hur man placerar båten gentemot vinden. När man väl lärt sig segling, kan man segla ut i den makalöst vackra skärgården och njuta! Hela skärgården bjuder på vackra öar med mysiga restauranger, god mat och härliga badplatser!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *